Autor/s: Montserrat Galera i Monegal
Títol: Llibre d'homenatge a Montserrat Galera: Recull d'articles sobre cartografia i cartoteques
Any d'ediciķ: 2008
Editorial: Institut Cartogràfic de Catalunya

Recull d'articles sobre cartografia i cartoteques
Edita: Institut Cartogràfic de Catalunya
Any d'edició: 2008
Idioma: Català

La Cartoteca de Catalunya (ICC) es va crear anys després de la creació de l'ICC (Llei 11/1982 del Parlament de Catalunya) com a unitat integrada dins l'estructura interna de l'Institut i sota la responsabilitat de Montserrat Galera i Monegal.

Des de la seva creació fins que Montserrat Galera va deixar les seves activitats per jubilació, les múltiples activitats realitzades en la Cartoteca són una mostra de la seva direcció: el mateix any de la seva creació (1985) es va organitzar la primera exposició: "Mapes de Catalunya dels segles XVII i XVIII"; l'any següent es va obrir la sala de consulta com a servei públic; el 1989 es va publicar la primera monografia de la CTC: una reedició corregida i augmentada del llibre de Mn. Ignasi Colomer "Cartografia de Catalunya i dels Països Catalans"; els anys 1990-2000 es van dur a terme els cursos de doctorat sobre història de la cartografia en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona; dos anys més tard es publicà el primer catàleg de mapes de Catalunya. L'any 1995, a conseqüència del trasllat de la seu de l'ICC del carrer de Balmes (Barcelona) al Parc de Montjuïc (Barcelona), la CTC obre les portes de la sala de consulta a Montjuïc; el 1997 el catàleg de la CTC entra a formar part del Catàleg Col·lectiu d'Universitats de Catalunya (CCUC) per un acord amb el CBUC, i finalment l'any 2002 se supera el llindar de 250 000 registres cartogràfics i s'inicia la digitalització del seu fons, cosa que situa la Cartoteca com un dels centres de referència de la península Ibèrica pel que fa a centres d'aquestes característiques.

El llibre Recull d'articles sobre cartografia i cartoteques és una recopilació de 13 articles publicats per Montserrat Galera entre 1979 i 1994. A més, al final del llibre, s'hi troba la bibliografia exhaustiva de totes les seves publicacions entre 1972 fins el 2006.

El llibre pretén ser un homenatge sentit a Montserrat Galera i Monegal per l'alt nivell d'implicació en el seu paper de directora de la Cartoteca de Catalunya.


Comentaris externs

Envia el teu comentari