Nom esdeveniment: Tremp tindrà un museu geològic a l'aire lliure de manera permanent
Lloc: Tremp

 

Tremp tindrà un museu geològic a l'aire lliure de manera permanent 

El juny de 2016, el director de l’ICGC i l’alcalde de Tremp van signar un conveni de col·laboració per ubicar a la població de Tremp un museu geològic permanent a l’aire lliure.
El Pirineus Geological Open Museum, com s’ha batejat la iniciativa, consistirà en la instal·lació als carrers de Tremp d’objectes geològics que explicaran els materials que formen la serralada dels Pirineus i les seves edats geològiques.

Paviment personalitzat I parc de monòlits
En el passeig de Pompeu Fabra es farà una intervenció en el paviment per transformar-lo en una Avinguda dels Temps Geològics. Fent servir materials naturals dels Pirineus i rajoles que reproduiran el codi de colors de les diferents eres, es representarà la Taula Internacional dels Temps Geològics. El muntatge es completarà amb elements informatius sobre els moments geo­lògics que han donat origen a algunes espècies i les extincions massives.
Al parc del Barranc del Joncar s’habilitarà un jardí geològic format per més d’una desena de grans monòlits, és a dir, columnes dels diversos tipus de roca representatius dels Pirineus. També es col·locaran monòlits davant de l’edifici del Centre de Suport Territorial que l’ICGC té a Tremp. Entre el passeig Pompeu Fabra i el parc del Barranc del Joncar s’ins­tal·larà un element singular, tipus far, que relacionarà ambdós sectors.

Impuls a la candidatura del Geoparc
Aquest projecte servirà també per reforçar la candidatura del Geoparc Conca de Tremp-Montsec, cosa que seria el segon geoparc català i el primer de la demarcació de Lleida. Un geoparc és un terri­tori reconegut per la UNESCO que compta amb un patrimoni geològic, paleon­tològic i miner d’importància internacional. El distintiu de geoparc no és una figura legal de protecció sinó el reconeixement d’aquesta organització internacional a un model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament local sostenible.
La Xarxa Global de Geoparcs de la UNESCO comprèn 120 localitzacions en 33 països d’arreu del món. D’aquestes, 69 formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es reparteixen en 23 països, dels quals un es troba a Catalunya, el geo­parc de la Catalunya Central.

Compromís de quatre comarques
El projecte per a crear el primer geoparc de la demarcació de Lleida agrupa 14 municipis del Pallars Jussà, 1 municipi de Pallars Sobirà, 1 de l’Alt Urgell i 3 de la Noguera. El reconeixement del geoparc comportaria formar part d’una xarxa internacional i d’un programa propi de la UNESCO, amb el consegüent impuls per al turisme i l’activitat econòmica que beneficiaria la zona.

EL NOVEMBRE DE 2015 ES VA PRESENTAR LA CANDIDATURA DEL GEOPARC CONCA DE TREMP-MONTSEC

El veredicte final de la concessió es coneixerà en el marc del Congrés Mundial de Geoparcs que tindrà lloc al Regne Unit el setembre de 2016.

 


Comentaris externs

Envia el teu comentari